Stres.

789367293

Stres je prastarý mechamizmus,ktorý v starých, dávnych dobách našich predkov,spúťtal v mozgu spracovanie nebezpečnej informácie a vyvolal v organizme reakciu typu ÚNIK, BOJ:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Táto reakcia nevznikla náhodou.Pri strese sa v našom tele vyplavujú z nadobličiek chemické látky,ktoré spustia dalšie reakcie ,na ktoré reaguje práve náš mozok a spraví to,čo je pre človeka v ohrození najlepšie. To bolo kedysi a bolo to pochopiteľné. Ako však a na čo reaguje mozok dnešného človeka? Nelovíme mamuty, nemusíme sa brániť voči utočným kmeňom, nebojujeme o holý život.

A predsa ....náš organizmus reaguje ako za pradávných dôb. Našiel si však iných ohrozovateľov, ktorých môže vnímať ako hrozbu. Tlak na podávanie rýchlych a kvalitných výkonov v každej situácii, finančné ohrozenie rodín, neschopnosť splatiť hypotéku pri strate práce, neustály zhon za podávaním výkonov, nezhody v rodine....alkoholizmus manžela,choré dieťa v rodine a tisícky ďalších stresorov na každom kroku. Zdravý organizmus po fyzickej aj psychickej stránke sa snaží vysporiadať s týmito stresormi.Ale...tých stresorov je v dnešnej dobe neuveriteľne veľa a toho čo by ich vyvážili / oddych, pokoj, kľud- toho je naopak málo/, takže po určitom čase dôjde k vyčeraniu organizmu, ktorý je neustále zaťažovaný vyplavovaním chemických stresových látok, ktoré spúšťajú poplachovu reakciu organizmu a volaju na únik, alebo boj. Sme však v moderej dobe- kde máme utekať, kde sa schovať? Oganizmus nerešpektujeme a ideme na doraz.

Sami seba a náš organizmus si začneme všímať vo chvili,kedy je už systém vyplavovania stresových látok vyčerpaný a organizmus už nedokáže spracovať stresové informácie.

Výsledkom je vysoký krvný tlak,bolesti hlavy, závrate,kolísanie hmotnosti,nadmerná únava, problémy s koncetráciou, problémy s pamäťou, sťahovanie žalúdka, búšenie srdca, záchvaty paniky,nadmerné potenie, oslabnutie, triašky po tele ....presne to, čo sa v organizme deje počas stresu!!

Chemické látky vyplavia nadmerne iné chemické látky ktoré spôsobia zrýchlenei srdcovej činnosti, zrýchlenie strdcovej činosti spôsobí zrýchlené dýchanie, aby bol organizmus dostatočne zásobený kyslíkom, napnú sa nám svaly v organizme lebo sa spustila poplachová chemická reakcia, srdce rýchlo bije, svaly su nadopované krvou,dýchame rýchlejšie, aby sme mohli UTEKAŤ !!!, ale my nemáme kde utekať !!! Neutekáme ,chemické látky po čase poklesnú, ale to nesmierne vyčerpanie organizmu ktorý bol" hecovaný" do akéhosi boja, spôsobí vyčeranie a unavu a nepohodu celého tela a psychiky.

 

Stres je v dnešnej moderej dobe rafinovane maskovaný. Prejaví sa totiž na začiatku telesnými príznakmi. Tlak, dusenie, kŕče v žalúdku, nespavosť,bolesti hlavy. Ak organizmus vidí ,že ani to si nevšímate, spustí druhú časť volania o pomoc.!

Začnete mať nočné úzkosti,Prebudí vá bušenie srdca a jeho rýchla akcia.Úzkosti spôsobia obavy, nespavoť. Ak ani na to nezareagujete, spustí dalšiu časť volania o pomoc.

Začnete na to MYSLIEŤ! ZAčNETE SI NAMÝŠĽAť ,ŽE MáTE CHOré SRDCE, žEdostanete infarkt, mozgovú príhodu, rakovinu a kto vie čo ešte. Vaše myslenie bude úzkostné, a vy sa bojíte.Strach hecuje organizmus znovu do nepohody....

Nie je v poriadku ani vaše TELO! , ani vaše EMÓCIE ! ani vaše MYSLENIE !

............................................................................................................................................................................

Konečne si snáď seba a svoj organizmus všimnete.Volal dlho o pomoc,.Je vyčerpaný, unavený.Nemá náladu, bojí sa, nevládze podávať výkony.

.................................................................................................................................................................................

Chápete čo sa stalo? Nevyvážili ste negatívne a pozitívne stránky vášho života.

Prevážili negatívne stránky. Zhon,zlosť,napatie,neistota,nekľud doma,v práci....

Váš organizmus váš vyzval k tomu, aby ste sa mu venovali a dali mu konečne POKOJ ,POKOJ,POKOJ.

...................................................................................................................................................................................

Problém je, že je natoľko vyčerpaný, že bežný spánok, alebo dovolenka na10 dní, mu už nedokážu pomôcť ani ho naštartovať. Vyčerpali ste chemické mediátory pohody a kľudu na úkor stresu.

V tejto etape sa mu dá pomôcť dohradením látok, ktoré ste mu vyčerpali.Je vám jasné že, bez protistresových farmák to nebude možné.

Nebude to možné ani vtedy ,kým si neuvedomíte prečo ste sa dostali do stresovej poruchy!!

Čo ste preťažili? čo ste zanedbali?

Ak zmenite životný štýl,tempo, ak sa viac zameráte na pohodu a nie na naháňanie sa za výkonom a podobne, organizmus sa zregeneruje a bude vám slúžiť dalej.

Ak nie? .... Stres vyvolá úzkostné poruchy, fobické poruchy, depresívne poruchy, a iné psychické poruchy, ktoré je nutné liečiť.

Dr. Adamíková.